Szeretem a könyvet, és úgy nézek rá mindig, mint a csodára. Mint elmúlt vagy élő lelkek néma- vagy hangosfilmjére, titkos jelekbe zárt örömére vagy fájdalmára.

// Fekete István //


APG Gyűjtemény

 Láttatok már mesekönyvet bársonyba kötve? Ugye hogy nem ..

Egy halom Anna Peti Gergő könyv érkezett hozzám, agyonolvasott külsővel. Egy könyvtárból selejtezték le ezeket a példányokat, amiket egy szemfüles anyuka megmentésre elhozott hozzám. Az egyiknek az előlapja hiányzott, a másikat agyon ragasztgatták és az összesnek leverték a sarkát.

Mivel az anyuka saját kisgyerekei könyvtárába szánja ezeket a példányokat boldogan kötöttem az általa választott elegáns és tartós bársonyba a leginkább megviselt könyveket, a sorozat többi példánya pedig aranyszín sarkokat kapott védelem gyanánt.


Vidám mesék

Mesésen indul az év a Libellus műhelyében. Pedig első ránézésre igazi rémörténetnek látszik és csak erős idegzetűeknek ajánlott akár csak egy pillanatást is vetni a hozzám érkezett "agyonszeretett" könyvre, de a végén persze kiderül, hogy minden mese vége jó és mindig van tanulság! Ez alkalommal az, hogy :- cellux-al SOHA ne próbáljon senki könyvet javítani Inkább hozza el hozzám, és én megjavítom! Szutyejev vidám meséi megszépülve kerülnek újra használatba. Anyuka kedvenc mesekönyve mostmár pici lánya szeretett könyvecskéje lesz.


 Egy Disney könyv

Egy fiatal anyuka hozta el hozzám gyerekkora kedvenc mesekönyvét, mert a kicsi lányának szeretné majd továbbadni. Már most örömmel olvassák a benne lévő örök meséket. De ez a könyv a sok olvasástól rég széthullott már, a ragasztás a gerincnél elszáradt és kihullottak a könyv lapjai. Mivel a könyv a személyes érintettség miatt nagy eszmei értékkel bír, elhozták, hogy javítsam meg. Így is tettem. Sajnos az előzék papírt le kellett cserélni, de megmentettem belőle egy darabot könyvjelzőnek, ami egyben a könyv kiadás részleteit is megőrzi.Jelölő szalagot is kapott a könyv. Azt hiszem ilyenkor mondják azt, hogy: Jobb lett, mint új korában volt! Remélem még sokáig a család kedvenc könyve lehet ez a kis mesekönyv! 


Bogyók és Babócák

3 Bartos Erika mesekönyvet hoztak hozzám javításra, mondhatni még pont időben Tisztán látszik rajtuk, hogy agyonszeretett könyvekről van szó , sokat volt/van kézben és biztos vagyok benne,hogy a javítás után is sokat fogják majd forgatni.Természetesen ezek a könyvek is agyon celluxolva érkeztek és szakadt gerinccel, szakadt belső oldalakkal. Az egyik példany hátsó üres oldala pedig teret adott egy ifjú művész zseni bimbózó alkotási vágyának kiélésére. Természetesen a kis művészpalánta golyóstollal, lendületes stílusban felvitt korai opuszát sikerült kiszabadítanom a könyvlapok szűk keretei közül és bekeretezve adtam vissza a könyvek tulajdonosának.Hogy mostantól képként, a megfelelő helyen ,a falon hírdesse a kis művész kreatív zsenijét!A könyvek javítás után jelölő szalagot és könyvsarkot kaptak. A gerincet mind a három könyvnél vászonra cseréltem, ezzel megerősítve a könyvtestet. Nézzétek, milyen szépen megújultak! Jó olvasást!


The Simpsons

Kettő, eléggé szakadt állapotban lévő könyv érkezett hozzám pár hete. A Simpsons könyvecske új borítóért esdekelt, a Nymph kötet borítója pedig törött madárszárnyként javításért kiáltott. Szemmel láthatóan kedvenc könyvekről van szó, tehát igyekeztem legjobb tudásom szerint megjavítani ezeket a könyveket. A sárga szövet borítás remekül illik a Simpsonok világába, a könyv pedig még jelölő szalagot is kapott az újrakötés után. A Nymph mesekönyv sérült gerince szintén megújult a szakadt borítók újra egyben tartják ezt a szép mesekönyvet.


1956, ha könyv volna

   Ez a szakadt, régi könyv a múlt törékeny ajándéka a jelennek. A megsárgult, töredezett lapok nemcsak egy szeretett személy emlékét őrzik, hanem ma is használható értékes információt ad a mindennapokra. A könyv 1956 kiadású. Nem tudom úgy kézbe venni, hogy a kiadás éve ne valami szomorú echokent visszhangozzék a fejemben. Nézem a szakadt, megtépázott lapokat a gyűrt sarkokat és furcsa fájdalom kerít hatalmába. Sok minden érte ezt a könyvet, a történelem viharos évtizedei során szakadt, kopott, tört. Néhány lapja örökre emigrált, felszámolta őket az idő, ismeretlen sorsra jutottak. Semmi sem maradt utánuk csak az ugrás az oldalszámon 45...49..Vannak olyan oldalak is melyeket barbár egyszerűséggel kivágtak a könyvtestből csak a kurta csonk maradt utánuk...A fedlap színei megkoptak a vászonkötés a gerincnél elszakadt, szabadon hagyva a gerinc fűzését. Lemart, lekopotatott, elvett, elmorzsolt, amit csak ért a mulandóság.De a lényeg megmaradt és ez az igazi érték. A tudás, ami hatalom, ami régi és ősi, amit senki sehol sehogyan nem vesz el tőlünk. Forradalmi hangulatban álltam neki a helyreállításnak, szükség is volt az elhivatottságra, hitre, hogy sikerüljön újra egybekötni ezt a sokat megélt könyvet. Nagy munka volt de valahogy örömmel töltött el, mert egyszer minden sebet be kell gyógyítani, minden szakadást meg kell ölteni, minden színt meg kell újitani és a múlt ajándék lesz a jelennek.  Gyakorlatilag lapjaira kellett szednem a könyvet, mert a fűzés teljesen elengedte az oldalakat. A lapok oly annyira elöregedtek, hogy porladtak ...Igazi csoda volt,hogy mégis sikerült újra egybekötni ezt a könyvet. A borító sajnos menthetetlen volt, de helyette szép vászonkötést kapott. A lényeg viszont, ami a könyv hátuljában van, a család titkos bejgli receptje, eredeti kézírással sértetlenül maradt a könyvben.      


Gombos Lajos Tulajdonában  1957

8 Forint. Ennyibe került ez a könyv 1957-ben, amikor kiadták. Mára felbecsülhetetlen értéke lett. Nem az ára miatt, hanem azért, mert a Papa Kedvenc Gyerekkori Könyve titulussal őrzi az unokája. Továbbra is mondom, hogy a tárgyak nem attól értékesek, hogy mennyibe kerültek, hanem attól, amit a tulajdonos hozzátesz. Ez a könyv is egy ilyen kincs a Gombos családnak. A könyv 1957 -es kiadású, és általában ahogy a kedvenc könyvek szoktak, ez is 4 darabban, szakadtan érkezett.A belívek szélei valami rejtélyes okból végig voltak lyukasztva, ezért a további romlás elkerülése végett kénytelen voltam levágni a szélekből (nem is véletlenül hagytak a régi könyveken széles külső margót. ) A széles margónak hála a könyvben szereplő metszetek érintetlenek maradtak. A papa gyerekkori kézirása, mellyel az előzékre firkantott szintén olvasható, miszerint: Gombos Lajos tulajdonában Oly sokszor látom, hogy össze van firkálva egy könyv, sajnos ez a példány sem úszta meg. Szerencsére sikerült maradéktalanul eltűntetnem a macskakaparást. A borító az idők során meglehetősen tönkrement, ragasztás és a vágás során sikerült megszépíteni. A régi papírborítást szövetre cseréltem.A könyv megszépülve és ami a legfontosabb egy darabban kerülhet vissza a családi könyvtárba.


Örök könyv

Ezt a  műbőrbe kötött Bibliát nejlon fóliába csomagolva, szigetelőszalaggal és celluxal megragasztott gerinccel darabjaira hullott állapotban hozták el a műhelyembe. A tulajdonosának nagyon erős, személyes kötődése volt a könyvhöz, ezért különösen nagy értékkel bírt számára ez. Napi szinten használja, minden nap kézbe veszi ezért szerette volna újra olvasható állapotban kézhezkapni.

Az elnyűtt  műbőr borítást karamellbarna velúrra cseréltem, a Biblia kallódó lapjait és a borítót pedig újra egybekötöttem. Így lett újra használható ez a nemes könyv.Rádiótechnika

 A tudás hatalom! Ez bizony itt a Rádiótechnika magazin 2022 évi összes megjelent száma egybekötve. Azt hiszem, ha egyszer tényleg elér minket a világvége leáll az internet és megszűnik az a kényelmes biztonság, amit a folyton elérhető információáradat nyújt, akkor az ilyen gyűjteményekből fogjuk tudni újra építeni a világunkat. Csak ebben az egy kötetben annyi tudás van, mint egy tankönyvben. Az idős műszerész úr, aki felkért a feladatra 1963 óta minden évben bekötteti a megjelent lapszámokat. Mostanra szerintem felbecsülhetetlen értékű lehet az gyűjtemény, amit otthon tárol. Annyira alábecsüljük az írott sajtó értékét, hogy szinte teljesen eltűntek már az újságok a mindennapjainkból, pedig mennyire értékes lehet a tudás, amit hordoznak a hasábjaik, ha megőrizzük őket. 


"Karácsonyra kaptam az Apustól... "

Minden dolog a személyes érintéstől válik fontossá és értékessé. Nem az ára, nem csak a különleges anyag tehet valamit értékessé, hanem a személyes érintettség, az a kicsi amit valaki  hozzátesz ahhoz a bizonyos dologhoz. 

Ez történt ezzel az elnyűtt szakácskönyvvel is.

Rég elhunyt édesanya kézírása teszi felbecsülhetetlenül értékessé családja számára ezt a szakácskönyvet. Mai napig használatban van, így hát elhozták hozzám, hogy tegyem újra lapozhatóvá, és ha lehet, anyuka kézírását mentsem tovább az unokáknak.

Így is lett. Gyerekkorom kedvenc könyve

Ki ne olvasta volna? Gyerekkorom kedvenc és letehetlenül izgalmas könyve volt A Nagy Indiánkönyv. A könyv leginkább igénybevett része a gerinc . Mint ahogy ezen a példányon  is látszik, alaposan elhasználódott, amin a celluxos megoldás egy kicsit sem segített. A meglehetősen napszítta  narancssárga papír borítást  a javítás során tartós zöld vászonra cseréltem, de az ikonikus indiánt teljes tolldíszben megtartottam.

A következő nemzedék legnagyobb örömére.


 Weiss Ella könyve volt...

"A végett vagyunk a Földön, hogy egymást megismerjük szeressük, és ez által boldoguljunk. "

Nyírő József 1935-ben kiadott könyve került hozzám. Egy olyan íróé, akinek nem adják ki a könyveit mostanában, pedig az első oldal első mondata örökérvényű.

Az elnyűtt posztókötés és a penészes borítás helyett szép új  vászonkötésben kerül vissza  a polcra. 


Javítás menete

Első lépés

Első lépésként el kell postáznod, vagy hoznod a könyvet, hogy lássam javítható-e.

Második lépés

Megbeszéljük, hogy mi menthető a könyvből és mitől kell megválni. 

Harmadik lépés

Mejavítom a könyvedet, hogy még egy generációt boldogíthasson.

Negyedik lépés

Boldogan újra olvasod a szép új köntösben pompázó könyvedet!

Máris eszedbe jutott néhány szomorú sorsú könyved, igaz?

Írj egy e-mailt nekem, melyik könyved tegyem rendbe!